Chiafrön (Salvia hispanica)
Du har säkert hört hur viktigt det är att få tillräckligt
med väsentliga fettsyror (EFA) i din kost. Några bra mat källor som innehåller
omega-3 och omega-6-fettsyror är fisk, skaldjur, linfrön, lummiga gröna
grönsaker och valnötter. Olyckligtvis är det inte alltid enkelt att erhålla
tillräckligt av dessa fettsyror på en daglig basis. Nyligen har ett gammalt frö
återfått popularitet på grund av dess höga näringsvärde.
Du kanske känner Chia (Salvia hispanica ) en blomsterplante
av myntfamilien, i Mexico och Guatemala. Men det finns mycket mer än så! Chia
har både näringsmässiga och medicinska fördelar. Fröna är en utmärkt källa till
proteiner och essentiella fettsyror och är ett bra komplement till en hälsosam
diet.
Min introduktion till Chiafrön kom för 3 år sedan när jag
var hos min familj i Spanien. De många hälsofördelar gjorde mej nyfiken, och
sen dess har jag tagit chiafrön varje dag.
Chia är medlem i mynt familjen. Fröna är antingen vita eller
svarta och båda typerna är mycket näringsrika. Ursprungligen odlas dom i Mexiko
och sydvästra mellan 1500 och 910 f.Kr., var Chiafrön en viktig del av Aztec
och Mayan kost. Aztec krigare som används Chia som sin huvudsakliga källa till energi
under erövringar. Medicinskt, använde de också för att lindra ledvärk och
stimulera saliv. Fast en gång en stor gröda i Mexiko, var det förbjöds efter
den spanska erövringen på grund av dess samband med Aztec religion där det användes
som ett offer under religiösa ceremonier och ritualer. Kommersiell produktion
ökar och du kan nu hitta Chiafrön på nätet liksom i många hälsokostbutiker.
Från Florentine Codex, skapade mellan 1540 och 1585, en kvinna dricker Chia frön innan förlossningen. |
Chia ( Salvia
hispanica ) - 10 hälsoeffekterna av detta Superfood
Stöder hjärtat
Chiafrön kan bidra till att minska blodtrycket. Fröna
innehåller en av de högsta kända vegetabiliska källor av essentiella fettsyror
(omega-3 och omega-6). EFA kan inte syntetiseras av våra kroppar men det är
mycket viktigt att vi får tillräckligt för att stödja vårt immunförsvar,
hjärt-, nervös och reproduktiva system. EFA-brist är ganska vanligt i
Nordamerika och norden.
Stabiliserar blodsockerhalten
Chia frön bromsar hastigheten med vilken komplexa
kolhydrater är smälta och därefter hur de assimileras i kroppen. Dens lösliga fibrer
hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna som resulterar i stadig,
varaktig energi. I en studie på diabetespatienter, fann Dr Vladamir Vuksan av
St Michaels Hospital i Toronto, att blod var tunnare och mindre benägna att
koagulering och blodtrycket deltagare minskat avsevärt efter tre månaderna med
intag av chiafrön dagligen.
Energi
Ordet "Chia" kommer från Maya språket och betyder
styrka. Chiafrön är en balanserad blandning av protein, kolhydrater, fett och
fibrer. Det sägs att 1 msk Chia kan upprätthålla en person under 24 timmar.
Idrottare har rapporterat att Chia frön hjälper dem prestera på optimala nivåer
under mycket längre tid.
Anti inflammatoriska
egenskaper
Ett antal forskningsrapporter av artrit sjukdomar har
rapporterat minskad smärta och inflammation efter några veckor vid fortsatt
Chia frön intag. Den höga koncentrationen av omega-3 hjälper till att smörja
lederna och hålla dem mjuka. Dessutom är Omega-3 omvandlas till
prostaglandiner, vilka är kända för att ha både smärtstillande och
anti-inflammatoriska effekter.
Viktminskning
De essentiella fettsyrorna som finns i chiafrön hjälper till
att öka ämnesomsättningen och främja muskelmassa. Fröna ger en mättnadskänsla med
många näringsämnen, samtidigt ger det mycket
få kalorier. Av dessa skäl har många tyckt om Chia som användbar i
viktminskning och vikt underhåll.
Avgiftning och
elimination
Liknande psyllium, hjälper Chia kroppen att rengöra och
lugna tjocktarmen, och absorberar toxiner samtidigt smörja och stärka
peristaltiska åtgärder.
Högkvalitativt
protein
Chiafrön innehåller ca 20% protein, en högre andel än i
många andra spannmål som vete och ris. Chia frön innehåller strontium som
bidrar till att tillgodogöra sig protein och producera hög energi.
Antioxidanter
Chia frön är en utmärkt källa till antioxidanter som
innehåller ännu mer antioxidanter än färska blåbär. De stora mängder av
antioxidanter i Chia frön håller också oljor från att härskna - Att bidra till
en lång hållbarhet.
Ger Fiber och andra
näringsämnen
Dessutom EFA, Chia frön ger också fibrer, järn, kalcium,
niacin, magnesium, zink och fosfor. 2 msk Chia = 7 gram fibrer, 2 gram protein,
205 milligram kalcium, 5 gram omega- 3
Hjärnan
EFA är kända för att göra cellmembranen mer flexibel och effektiv
göra näringsämnen mer lättillgängliga och nerv överföringen effektivare. Detta
bidrar till att förbättra hjärnans funktion (inklusive minne och
koncentration).
Så här använder du
Chia
Chiafrön har en mild, mutter-liknande smak. Fröna är lättsmältad.
I Mexiko blandas fröna med vatten och lite lime eller citronsaft för att göra
en drink som heter "Chia Fresca".
Hela Chia frön kan strös över flingorna, sallader eller
yoghurt. Frön kan också malas och blandas in i smoothies eller läggas till
bakverk. Fröna kan grodde och användas i sallader eller smörgåsar. Ibland Chia
fröna blötlades i vatten (ca 30 minuter) för att bilda en gel. Fröna kan suga
upp till nio gånger sin vikt i vatten. Gelén sattes sedan till gröt eller
användas för att göra puddingar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar