onsdag 4 juli 2012

Chiafrön - Antikens superfrö (Salvia hispanica) hur det kan gynna din hälsa


Chiafrön  (Salvia hispanica) 


Du har säkert hört hur viktigt det är att få tillräckligt med väsentliga fettsyror (EFA) i din kost. Några bra mat källor som innehåller omega-3 och omega-6-fettsyror är fisk, skaldjur, linfrön, lummiga gröna grönsaker och valnötter. Olyckligtvis är det inte alltid enkelt att erhålla tillräckligt av dessa fettsyror på en daglig basis. Nyligen har ett gammalt frö återfått popularitet på grund av dess höga näringsvärde.

Du kanske känner Chia (Salvia hispanica ) en blomsterplante av myntfamilien, i Mexico och Guatemala. Men det finns mycket mer än så! Chia har både näringsmässiga och medicinska fördelar. Fröna är en utmärkt källa till proteiner och essentiella fettsyror och är ett bra komplement till en hälsosam diet.
Min introduktion till Chiafrön kom för 3 år sedan när jag var hos min familj i Spanien. De många hälsofördelar gjorde mej nyfiken, och sen dess har jag tagit chiafrön varje dag.Chia är medlem i mynt familjen. Fröna är antingen vita eller svarta och båda typerna är mycket näringsrika. Ursprungligen odlas dom i Mexiko och sydvästra mellan 1500 och 910 f.Kr., var Chiafrön en viktig del av Aztec och Mayan kost. Aztec krigare som används Chia som sin huvudsakliga källa till energi under erövringar. Medicinskt, använde de också för att lindra ledvärk och stimulera saliv. Fast en gång en stor gröda i Mexiko, var det förbjöds efter den spanska erövringen på grund av dess samband med Aztec religion där det användes som ett offer under religiösa ceremonier och ritualer. Kommersiell produktion ökar och du kan nu hitta Chiafrön på nätet liksom i många hälsokostbutiker.
Från Florentine Codex, skapade mellan 1540 och 1585, en kvinna dricker Chia frön innan förlossningen.

 Chia ( Salvia hispanica ) - 10 hälsoeffekterna av detta Superfood

Stöder hjärtat
Chiafrön kan bidra till att minska blodtrycket. Fröna innehåller en av de högsta kända vegetabiliska källor av essentiella fettsyror (omega-3 och omega-6). EFA kan inte syntetiseras av våra kroppar men det är mycket viktigt att vi får tillräckligt för att stödja vårt immunförsvar, hjärt-, nervös och reproduktiva system. EFA-brist är ganska vanligt i Nordamerika och norden.

 Stabiliserar blodsockerhalten
Chia frön bromsar hastigheten med vilken komplexa kolhydrater är smälta och därefter hur de assimileras i kroppen. Dens lösliga fibrer hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna som resulterar i stadig, varaktig energi. I en studie på diabetespatienter, fann Dr Vladamir Vuksan av St Michaels Hospital i Toronto, att blod var tunnare och mindre benägna att koagulering och blodtrycket deltagare minskat avsevärt efter tre månaderna med intag av chiafrön dagligen.

Energi
Ordet "Chia" kommer från Maya språket och betyder styrka. Chiafrön är en balanserad blandning av protein, kolhydrater, fett och fibrer. Det sägs att 1 msk Chia kan upprätthålla en person under 24 timmar. Idrottare har rapporterat att Chia frön hjälper dem prestera på optimala nivåer under mycket längre tid.

Anti inflammatoriska egenskaper
Ett antal forskningsrapporter av artrit sjukdomar har rapporterat minskad smärta och inflammation efter några veckor vid fortsatt Chia frön intag. Den höga koncentrationen av omega-3 hjälper till att smörja lederna och hålla dem mjuka. Dessutom är Omega-3 omvandlas till prostaglandiner, vilka är kända för att ha både smärtstillande och anti-inflammatoriska effekter.

Viktminskning
De essentiella fettsyrorna som finns i chiafrön hjälper till att öka ämnesomsättningen och främja muskelmassa. Fröna ger en mättnadskänsla med många näringsämnen, samtidigt  ger det mycket få kalorier. Av dessa skäl har många tyckt om Chia som användbar i viktminskning och vikt underhåll.

Avgiftning och elimination
Liknande psyllium, hjälper Chia kroppen att rengöra och lugna tjocktarmen, och absorberar toxiner samtidigt smörja och stärka peristaltiska åtgärder.

Högkvalitativt protein
Chiafrön innehåller ca 20% protein, en högre andel än i många andra spannmål som vete och ris. Chia frön innehåller strontium som bidrar till att tillgodogöra sig protein och producera hög energi.

Antioxidanter
Chia frön är en utmärkt källa till antioxidanter som innehåller ännu mer antioxidanter än färska blåbär. De stora mängder av antioxidanter i Chia frön håller också oljor från att härskna - Att bidra till en lång hållbarhet.

Ger Fiber och andra näringsämnen
Dessutom EFA, Chia frön ger också fibrer, järn, kalcium, niacin, magnesium, zink och fosfor. 2 msk Chia = 7 gram fibrer, 2 gram protein, 205 milligram kalcium, 5 gram omega- 3


Hjärnan
EFA är kända för att göra cellmembranen mer flexibel och effektiv göra näringsämnen mer lättillgängliga och nerv överföringen effektivare. Detta bidrar till att förbättra hjärnans funktion (inklusive minne och koncentration).

Så här använder du Chia

Chiafrön har en mild, mutter-liknande smak. Fröna är lättsmältad. I Mexiko blandas fröna med vatten och lite lime eller citronsaft för att göra en drink som heter "Chia Fresca".

Hela Chia frön kan strös över flingorna, sallader eller yoghurt. Frön kan också malas och blandas in i smoothies eller läggas till bakverk. Fröna kan grodde och användas i sallader eller smörgåsar. Ibland Chia fröna blötlades i vatten (ca 30 minuter) för att bilda en gel. Fröna kan suga upp till nio gånger sin vikt i vatten. Gelén sattes sedan till gröt eller användas för att göra puddingar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar