måndag 5 januari 2015

Chiafrön och 4 sätt att äta dessa fantastiska frön

Chiafrön och superfood

Chiafrön är en populär hälsokost som har förbrukats i århundraden, men först nyligen har vunnit popularitet i västvärlden. Ja man kan tryggt säja att vi har gått helt "CHIA".

Eftersom de blandar lätt i andra livsmedel och har lite smak av sina egna, är de lätt att integrera i dina vanliga måltider. Läs vidare för att lära dig om de många sätt som du kan äta Chiafrön, från att gömma dem i din vanliga mat till utforska nya recept som chia puddingar eller smoothies.

Metod 1 av 4: Äta Chiafrön Okokta

Blanda Chiafrön i havregryn, yoghurt, eller andra våta livsmedel. En av de vanligaste sätten att äta Chiafrön rå är att strö dem över eller blanda dem i andra rätter.

• Lägg chia till din frukost genom att strö 1 eller 2 msk (15 eller 30 ml) av Chiafrön över havregryn, yoghurt, eller frukostflingor.
• För ett hälsosamt mellanmål eller lätt lunch, rör 1 till 2 msk (15 till 30 ml) av Chiafrön i en kopp keso.
Recept med chia och mat
Mussli med chia

• Blanda Chiafrön i dina smörgås ingredienser. Använd tonfisksallad eller ägg sallad för salta smörgåsar, eller jordnötssmör eller hasselnöts för söta supergoda smörgåsar.
Strö Chiafrön över livsmedel för att hålla fröna krispigt. Om maten är torr, kommer fröna stanna krispiga, vilket vissa människor föredrar.

• Strö frön över någon typ av sallad.
• Dekorera pudding med en skvätt Chiafrön.
Chiapudding recept
Chiapudding recept
Göm Chiafrön i raw food maträtter. Detta är särskilt användbart om du har kinkiga i ditt hushåll som annars kan rynka på näsan åt tanken på att konsumera dessa små superfrön.

• Blanda Chiafrön till potatissallad eller kalla pastasallader. Lägg 2 msk (30 ml) i Chiafrön till en stor portion skål med potatis eller pasta sallad och rör om ordentligt.

Gör granola barer med Chiafrön. Blanda 2 msk (30 ml) Chiafrön till din favorit granola bar recept. För en raw food recept, rör fröna till 1 kopp urkärnade, blandade till, 1/4 cup jordnötssmör eller annan mutter spridning, 1 1/2 kopp havregryn, 1/4 kopp honung eller yaconsirap från iforma.se, och 1 kopp hackade nötter som till exempel pecan nötter eller paranötter. Sprid denna blandning på en kastrull och härda i kylen. 

Du kan rosta havren innan du lägger att lägga till en annan smak, utforska själv andra granola bar recept som kräver bakning.

Skapa smaksatt chia gelatin eller gelé. Lägg Chiafrön till mosade frukt. Fler Chiafrön kommer att skapa ett gelatin, medan färre kommer att skapa en gelé. Du kan behöva experimentera med olika mängder tills du hittar ett förhållande som bäst passar din typ av frukt och preferenser.
• Grovt räknat 1 1/2 kopp (375 ml) av mosad frukt och ½ kopp (125 ml) Chiafrön blandade med varandra skapar en chunky sylt.

Metod 2 av 4: Äta Chiafrön Kokt

Gör chia frö gröt. Rör 1-2 msk (15-30 ml) av Chiafrön i en kopp (240 ml) av varm mjölk eller någon mjölkersättning. Låt stå i 10-15 minuter tills blandningen bildar en gel, vispa ibland för att bryta upp utsäde klumpar, sedan äta kyla eller värme igen innan du äter. Blandningen ensam är ganska intetsägande, så du kan njuta av att äta med skivad frukt, torkad frukt, nötter, eller manuka honung eller bovetehonung för riktig gourmé recept. Lägg extra smak med en nypa kanel eller havssalt om så önskas.

• 2 msk (30 ml) kommer att göra en tjock gröt. Använd mindre om du föredrar en tunnare blandning.
• Rör i någon vätska eller pulveriserad arom medan blandningen gelbildande att lägga mer smak. Försök kakaopulver, maltpulver eller fruktjuice.

Mosa Chiafrön till mjöl. Mosa fröna i en matberedare, mixer eller kaffekvarn tills ett fint pulver former. Använd den i stället för vanligt vetemjöl genom att ersätta den helt eller blanda det med andra mjöl.

• Om du använder den i en tjock deg, kan du ersätta den chia mjöl i lika delar.
• Om du använder den i ett tunnare smet eller deg, blanda en del chia frö mjöl med tre delar regelbunden eller glutenfritt mjöl.

Blanda Chiafrön till bröd och bakverk. I stället för att mala Chiafrön ner till mjöl, kan du lägga till dem hela till en mängd olika mjölbaserade bakverk. Lägg 3-4 msk (45 till 60 ml) Chiafrön till din favorit hela korn bröd, muffins, havregryn kaka, hela korn cracker, pannkaka, eller kaka smeter.
Lägg Chiafrön i grytor och liknande rätter. Om du har kinkiga i ditt hushåll, kan du smyga Chiafrön i din kost genom att blanda in dem i en maträtt måltider. Lägg 1/4 kopp (60 ml) Chiafrön till en lasagne eller gryta framställd på en standard gryta, eller följa dessa förslag:

• Markköttblandningar för hemlagade köttbullar eller hamburgare kan förtjockas med 1 eller 2 msk (15 till 30 ml) Chiafrön för varje  (450 g) av köttfärs, i stället för ströbröd.
• Blanda 2 msk (30 ml) Chiafrön till äggröra, omeletter och andra ägg-baserade rätter.
• Lägg en skvätt Chiafrön till din favorit wok.

Blöt dem att bilda en gel för senare användning. Blanda 1 msk (15 ml) Chiafrön med 3-4 msk (45 till 60 ml) vatten och låt sitta i 30 minuter under omrörning, tills den bildar en tjock gel. Blanda den med upp till 9 msk (130 ml) vatten om du föredrar tunnare geler. Denna gel kan förvaras i kylskåp i upp till två veckor innan du äter. Formning av denna gel i förväg sparar tid och ser till att det inte finns några torra, knapriga frön när du lägger den till en annan mat.

chiafrön istället för ägg
Ersätt ägg med chiafrön
Du kan använda denna gel som ett substitut för ägg i bakverk. 5 msk (75 ml) gel är ungefär lika med ett ägg. Det går inte att använda detta som ett ägg substitut i omeletter eller andra recept där ägget inte blandas med andra ingredienser.

Tjockna soppor och såser med Chiafrön. Lägg 2-4 msk (30 till 60 ml) av Chiafrön till varje tallrik soppa, gryta, sås eller sås. Låt sitta i 10 till 30 minuter eller tills det tjocknar. Rör om då att bryta upp klumpar av Chiafrön.

Metod 3 av 4: Njuta av en härlig Chiafrön dryck

Lägg Chiafrön till smoothies. När man förbereder en enda portion smoothie eller skaka, tillsätt 1 eller 2 msk (15-30 ml) Chiafrön till mixer eller matberedare med övriga ingredienser innan blandning.
Gör "chia fresca." Rör 2 tsk (10 ml) Chiafrön i 10 oz (310 ml) vatten, saften av 1 citron eller lime, och en liten mängd rå honung eller agave sirap, allt efter smak. Såklart kan du använda yaconsirap eller annan type honung du tycker om eller har i skafferiet.

Rör Chiafrön i juice eller te. Lägg en msk (15 ml) Chiafrön till ett ca 250 ml glas juice, te eller någon annan varm eller varm dryck. Låt drycken att sitta i flera minuter, så att fröna kan absorbera en del av vätskan, vilket skapar en tjockare dryck.

Metod 4 av 4: Lär dig mer om Chiafrön
Nyttiga fetter, fibrer och proteiner
Chia har fibrer som är bra för magen
Läs om näring fördelar. De positiva hälsoeffekterna av Chiafrön är ibland över rapporteras i nyheterna eller personliga anekdoter, men det är sant att de är en hög energi livsmedel (delvis på grund av den höga fetthalten) och är bra källor till vissa näringsämnen. 30 ml eller 2 msk av torra 

Chiafrön innehåller cirka 138 kalorier (138 kcal), 5 gram (g) av protein, 9g fett och 10g av fiber. De ger betydande mängder av nyttigt kalcium, magnesium och kalium, även i små portioner. De är mest sannolikt bra källor till antioxidanter och mediokra källor (smält) Omega-3-fettsyror, som båda kan ha positiva hälsoeffekter.

Behandla andra fordringar med skepsis. Påståenden om viktminskning, förbättrad hjärthälsa, och förbättrade idrottsprestationer har ännu inte verifierats av vetenskapliga studier. Mer än en studie har misslyckats med att hitta några fördelar av denna typ från att lägga chia frö till din diet. Det betyder inte att Chiafrön är inte en hälsosam mat, men förvänta dig inte att förändra din hälsa eller lämplighet drastiskt utan att göra andra ändringar i din kost eller motion rutin.
Grön chiasmoothie 

Chiafrön innehåller mycket fett och kalorier jämfört med sin storlek, och kan ge betydande näringsrik fördel även i små portioner. De stora mängder fibrer de innehåller kan orsaka matsmältnings frågor om ätit i stora mängder. Det finns ingen "officiell" rekommenderade portion, kanske du vill begränsa dig till 30-60ml eller 2-4 mski Chiafrön varje dag, speciellt när du lägger dem i din kost för första gång.

Vet vad som väntar i smak och konsistens. Chiafrön är relativt intetsägande, med lite smak av sina egna. I kombination med vätskor, de tar på en gelatinös konsistens som vissa människor tycker, men andra tycker obehagligt. Lyckligtvis dessa egenskaper gör dem lätta att blanda in dem i andra livsmedel. 

Du kan äta Chiafrön torrt, rörs in i andra livsmedel, eller kokta i andra livsmedel. Ingen av dessa metoder ger betydligt mer näringsrika fördelar än andra.

• Medan Chiafrön är ofta dyra jämfört med andra frön, tänk på att en stor påse varar länga om man håller sig till en eller två små dagliga portioner enligt ovan.

Tillvägagångssätt Chiafrön med försiktighet om du har njurproblem. Om du har njursvikt, eller någon medicinsk fråga som påverkar hur dina njurar, undviker Chiafrön eller äta dem bara i mängder som rekommenderas av din dietist eller läkare. 

Smoothie med bär och chia frö

OBS! Deras höga växtproteinhalt producerar mer avfall än andra proteinkällor, som osäkra njurar kanske inte kan hantera. Hög fosfor och kalium Den kan också orsaka klåda, oregelbundna hjärtslag, eller muskelsvaghet om de inte behandlats.

#chiafrön #chia #chiarecept #chiapudding #chiasmoothie #omega3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar