onsdag 19 december 2012

Chaga svampen


En av de mest kraftfulla av alla svampar vördade för sina liv förbättrar egenskaper är en sällsynt, dyrbar svamp som heter Chaga. Med en mystisk historia, har Chaga (Inonotus obliquus) remitterats till i århundraden som "kungen av örter". 
Chaga svamp på björk
Sprängticka (Chaga) innehåller en unik och kraftfull utbud av antioxidanter och fytonäringsämnen jämfört med andra svampar.
I århundraden har Chaga vördats för sina egenskaper. Chaga intogs av lokalbefolkningen i de områden i sibiriska bergen och Asien som te eller pulverform, inandning av rök, och även appliceras på huden för dess välgörande egenskaper att främja god hälsa. 

I årtusenden dokumenteras och vördas svamp som den överlägsna "King of Örter" för att skapa "Chi" eller livsenergi balans nyckeln till allmän hälsa och livslängd. De bryggt ofta Chaga te från krossade korn för att stödja god hälsa och för den totala balansering av kroppens immunförsvar. Idag är Chaga vilt tippad och eftertraktade över hela värden.
Chaga svamp från björk
Chaga är en ticka svamp (Polyporaceae eller gym enochaetaceae familj), som växer på björkar. Svampen ger en svart perenn Woody tillväxt kallas "conk" och är medlem av Basidiomycetes (True svamp). Chaga innehåller ett extra belopp på fyto-näringsämnen såsom beta glukaner, (en unik familj av sockerarter som kallas polysackarider kända för att vara immun aktivatorer), särskilda föreningar såsom betulinsyra, speciella pigment inklusive melaniner, aminosyror och nukleosider.

På grund av sin oregelbundna form och hur den skördas, hittills Chaga har allmänt säljs som torkat, skär bitar av varierande storlek. För att hitta hög potens Chaga, kan det bara skördas i naturen. Många försök att växa Chaga under kommersiella skörd tekniker har misslyckats med att återge livskraftig styrka och kvalitet.
Som Chaga blir känt för västvärlden, är det nu artificiellt odlas och ofta utvinns i alkohol tinkturer. Den renaste och mest potenta Chaga inte odlas utan "wild skapad", eller odlas naturligt i naturen.

Chaga, som finns naturligt i björkskogen i regionerna Finland, Svrige, Norge och sibiriska berg, är den mest potenta av alla sorter av svamp. Chaga är en symbiotisk svamp som går ett sår på en mogen träd sedan växer under barken tills den blåsor genom barken bildar en grotesk svart kol-liknande conk på trädstam, därav det latinska epitetet "obliquus". 
Sprängtäcka

Den Chaga conk växer med trädet över en 5 till 7 år, frodas i tuffa miljöer sibiriska vintern, absorbera livsuppehållande näringsämnen från björken, tills conk blomman helt mognar, faller till marken, snart följt av död värd trädet, slutföra en 20 år mikro-kretslopp.
Denna överlägsna kvalitet av Chaga skördas vart 20 år från selektiva björkar. Av 10.000 äldre träd, kanske bara 2 eller 3 kommer att ha Chaga tillväxt. Björkar göra det mesta acceptabla värden för det symbiotiska förhållandet mellan Chaga och björk.

Chaga som också kallas Sprängticka (Inonotus obliquus) är en svampart som växer på björkar och har i tusentals år var vördas i hela den kända världen framför allt i Kina, Japan, Ryssland, Manchuriet och Asien.

Gåva från Gud
Svampen dokumenteras i början orientaliska tidskriften "Shen Nong Ben Cao Jing" i 100 BC som "Kungen av örter" och en "gåva från Gud". Chaga hänvisas också till i asiatisk kultur som "Svampar av odödlighet".
Sedan urminnes tider har Chaga använts och vördade för hälsan och sin antiåldrande egenskaper.
Chaga med David Wolfe

Forskning
Det internationella vetenskapliga samfundet har börjat betydande forskning  på Chagas enorma hälsofördelar, antioxidanter och fytonäringsämnen samt svampens förmågan att hjälpa till bekämpa cancer naturligt. Under de senaste 44 åren har moderna vetenskapliga studier och kliniska prövningar med Chaga-baserade produkter visat effekt på immunförsvaret och åldersrelaterade hälsoproblem.

Antioxidant och ORAC värde
Den höga antioxidant aktivitet dokumenteras genom ORAC visar Chaga med ett ORAC-värde på otroliga 350 000 jämför det med raw kakao 26 000, och acai 18 000 ORAC.

Vad är ORAC?
ORAC betyder Oxygen Radical Absor-bance Capacity och mäts pr 100 gram. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler.

Hälsofördelar

De positiva hälsoeffekterna av Chaga är olika. Några hälsofördelar omfattar:

 stödjer immunförsvaret
 stödja kroppens förmåga att eliminera gifter
 stimulera nervsystemet
 upprätthålla hudens färg och elasticitet och främja ungdomliga utseende
 matsmältningen
 kraftig antioxidant
 antibakteriella och desinficerande egenskaper vid behandling av gastrit 
1 kommentar:

  1. The image of chaga at the top of your page belongs to me. You may not use it without a licensing fee and credit line.

    David Spahr

    SvaraRadera