lördag 24 september 2011

Maca för energi och lyst

Fakta: Maca Pulver 
Macapulver  härstammar från macaroten och växer i Anderna på 4000 meters höjd.  har använts i matlagningen i Peru i flera tusen år. I makaroten finns betydande mängder aminosyror, kolhydrater och mineraler såsom bland annat kalcium, zink, magnesium och järn. Dessutom innehåller maca vitaminerna B1, B2, B12, C och E.

Det finns många olika slag maca, som röd maca, hvit maca, svart maca, rosa maca, maca extrakt, maca gelantiniserad, macamix och maca kapslar.

Maca används   av många elitidrottare, och är det perfekta kosttillskottet . Maca är protein och fiberrik. Maca bidrar till att bättra på din libido,  din sexuella förmåga både hos kvinnor och män. Maca pulver stärker också immunförsvaret och stärker kroppen mot yttre påfrestningar och stress faktorer.

Macaroten är en potatisbesläktad rot och har använts av indianerna i Peru för att öka energinivåerna i kroppen, stärka den mentala hälsan och balansera hormonerna i kroppen. Maca innehåller även ämnen som ökar uthålligheten och muskeluppbyggnaden och används därför ofta i samband med träning. I vissa skrifter kallas maca för "peruiansk viagra".

Maca är den enda växt som kan överleva de extrema väderförhållandena på denna höjd där temperaturen är extremt varmt under dagen och iskallt på natten. Jorden på den här platsen har stora mängder mineraler och är orsaken till denna anläggning höga näringsvärden och väsentliga delar. Den är rik på viktiga näringsämnen som jod och järn samt socker, stärkelse och protein. De kallar maca pulver också "peruansk ginseng" på grund av dess förmåga att förstärka sexuell funktion och öka uthålligheten. Växtens köttiga hypokotyl (delen mellan det första bladet och roten på ung planta) äts som en rotfrukt och användas som en medicinalväxt.

Maca är ett högvärdigt livsmedel som består huvudsakligen av kolhyrater (60 till 75%), proteiner (10 till 14%), fibrer (8,5%) och lipider (2%). I Peru är det traditionellt att äta maca på tre sätt: rå, torkade och bakade. Det kan också göras till chips, kakor, tårtor, eller blandas med dryck. I Nordamerika och Europa är växten känd i sin torkad form gelatiniserad styrka (6:1) och i kapslar. Förespråkarna för denna anläggning brukar ta det som ett piller, flytande extrakt styrka(10:1) eller i pulverform. Du kan bevara roten under ett antal år utan att försämras genom torkning och pulvrisera den.

Fördelar med Maca

Det finns några vetenskapliga studier som testade medicinska effekter av Maca och ett antal forskare har föreslagit att det har stora fördelar för hälsan. Några av de mest populära förmånerna Maca är följande:

 • Det kommer att förbättra din energi
 • Det kommer att öka din uthållighet
 • Det kommer att förbättra dina sexuella funktioner
 • Det kommer att förbättra din fertilitet
 • Det kommer att öka din immunsvaret mot tuberkulos, blodbrist, magcancer, sterilitet, klimakteriet symtom, menstruationsrubbningar, etc.
 • Det kommer att förbättra ditt minne 
 • Det kommer att öka din mentala fokus och klarhet
 • Det kommer att bidra till att lindra klimakteriebesvär hos kvinnor
 • Det kommer att lindra kvinnliga hormonell obalans 
 • Det kommer att ge lättnad att kroniskt trötthetssyndrom 
 • Det kan lindra din ångest och stress 

Standard Dosering av Maca

Det finns olika doseringar av Maca för olika hygienkrav. Det viktiga i att ta Maca pulver är att starta med små doseringen. Men när du började ta detta näringsämne, måste du hålla den för att få bästa resultat. För förebyggande vård, rekommenderas det att du börjar ta 1 tesked Maca per dag under en vecka. När du har vant sig vid smaken, kan du öka det till 2 teskedar för en annan vecka. Senare ökning till 3 teskedar och stanna på denna väg. Det är möjligt att ta allt på en gång, men det är nog klokare om du kan dela dina 3 tsk Maca hela dagen. Du kan antingen ta den med mat eller inte eftersom det verkligen inte gör någon skillnad.

Biverkningar av Maca

De flesta undersökningar och tester visade inga negativa bieffekter av att ta detta näringsämne om de tas i rätt doser. Överdosering men har några skadliga effekter som över hyper aktivitet hos män om de används som en förstärkare för sexuella funktionen. Ökade belopp kommer också att orsaka sömnlöshet sedan Maca aktiverar kroppens med ökad uthållighet. Andra biverkningar är också iakttas vid korrekt rekommenderade doser inte är strikt. I alla dessa bör det dock noteras att Maca, när det tas klokt inte orsakar onödig skada för användaren.


Medicinska användningar av Maca

Maca är inte en medicin utan en kraftfull ört som har hög kvalitet näringsämnen som har medicinska egenskaper. Den har en rad goda effekter på kvinnor som lider av symptom på klimakteriet såsom:
• befrielse från värmevallningar
• befrielse från vaginal torrhet
• befrielse från krypande klåda
• befrielse från hjärtklappning
• befrielse från matsmältningsbesvär och smärtor gas
• lindring av ömhet och ömhet i bröstet.


Bortsett från den gemensamma fördelar, kan män också få följande läkemedel förmåner från Maca: 

• Det ökar libido och öka virilitet
• Det ökar spermieproduktionen vilket framgår av flera studier• Det inducerar produktionen av testosteron även i hög ålder.

För närvarande finns det ingen tillräcklig mängd forskning gjorts på Maca så långt som behandling för hygienkrav berörs. För att vara säker, kontakta din hälsa leverantör när du använder Maca i stora doser. Som ett näringstillskott kommer dock att detta ämne ökar säkert din immunitet mot sjukdomar och förbättra din allmänna hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar