måndag 20 augusti 2012

Chiafrön Historia


  • Chiafrön 

    Chiafrön i latin amerika

Chiafrön erkändes som en viktig föda för så länge sedan som 3500BC. Tillsammans med tre andra grödor, majs, amarant, och bönor, var Chia en betydande del av kosten för Native American folk i Centralamerika. Aztekerna och Mayafolket båda använde denna värdefulla växt för att komplettera sin kost, men det var nog aztekerna som bidrog mest till vikten av Chia som livsmedel gröda.

I Maya betyder ordet "Chia" styrka, och det är intressant att dessa gamla människor erkände uppfriskande egenskaper Chiafrön. Chiapas, den mexikanska staten, är uppkallad efter denna medlem av mynta familjen - Chiapas betyder "flod av Chia".

Efter att aztekerna hade erövrat större delen av vad som nu Mexiko, använde de sina jordbruksmetoder odla Chia i stor skala. Som deras huvudstad, Tenochtitlan, var belägen på mycket sanka marken, använde aztekerna faktiskt detta till sin fördel. De skulle väva mattor från bark, flyta dessa plattformar på vattnet, täck mattorna med jord och sedan plantera dem med Chia, bland andra grödor. Det var ett sinnrikt system som använde sig av en annars svår jordbruks webbplats.

Som aztekerna hade en aggressiv, expansiv kultur, de gick ofta på uppdrag av erövring till närliggande områden. De var redan väl förtrogen med högt energivärde på Chia frön och deras krigare som dessa med dem på deras resor. Efter en stam hade erövrats skulle Aztekerna kräva Chia frön som en del av hyllning som skulle betalas till dem.

Aztekerna hittade Chia vara så viktigt att under en tid användes som valuta av dem. Fröna användes också i sina religiösa ritualer, som offer till sina gudar. Aztekerna använde Chia Seed som korn, antingen ensamt eller i kombination med andra sädesslag, blandat med vatten som dryck, som bas ingrediens för kosmetika och färger kropp, och medicinskt. Aztekerna använde Chia mjöl, blandas med andra ingredienser, för att behandla förstoppning, halsont, förkylningar och som ett grötomslag för sår.
Efter den spanska erövringen av Mexiko, var odlingen och användningen av Chia undertrycks, eftersom det hade använts i Aztec religiösa ritualer. 

De spanska erövrarna försökte införa en ny kultur på urfolk och allt som har med den aztekiska kulturen aktivt motarbetas. Chiafrön och de flesta andra grödor som tidigare odlas av aztekerna ersattes av europeiska spannmål och grönsaker. Det är tack vare nordvästra Argentina regionalt projekt som Chia hade upplevt ett uppsving och att de många fördelarna med Chia Seed har blivit känd för världen i stort. Detta projekt har bidragit till spridningen av Chia odling från de få isolerade områden där det fortfarande vuxit till att vara en kommersiell gröda i många länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar