söndag 24 juni 2012

Chlorella är en genus av encelliga grönalger, som tillhör arten Chlorophyta


Chlorella är en genus av encelliga grönalger, som tillhör arten Chlorophyta. Det är sfäriska till formen, cirka 2 till 10 micrometer i diameter, och är utan flagella. Chlorella innehåller gröna fotosyntetiska pigmenten klorofyll-a och-b i sin kloroplasten. Genom fotosyntesen, multiplicerar det snabbt och kräver endast koldioxid, vatten, solljus, och en liten mängd mineraler för att reproducera sig.

Namnet Chlorella är hämtat från den grekiska Chloros, det vill säga grönt och det latinska lilla suffixet Ella, som betyder liten. Tysk biokemist och cell fysiolog Otto Heinrich Warburg, belönades med Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sin forskning om cellandningen i 1931, även studerat fotosyntesen i Chlorella. År 1961 fick Melvin Calvin vid University of California Nobelpriset i kemi för sin forskning om vägar av koldioxid assimilering i växter med Chlorella. Under senare år har forskare gjort mindre användning av Chlorella som en experimentell organism eftersom den saknar en sexuell cykel och därför den forskning fördelarna med genetik är tillgängligaChlorella som en näringskälla

Det är en attraktiv potentiell näringskälla, eftersom den är hög på protein och andra viktiga näringsämnen, när algen är torkat är det ca 45% protein, 20% fett, 20% kolhydrater, 5% fibrer och 10% mineraler och vitaminer.
Chlorella pulver och chlorella tabletter har påståtts ha hälsofördelar med t.ex. påståenden om viktkontroll, förebyggande av cancer, och immunsystemet stöd mm.
Under vissa odlingsbetingelser, ger Chlorella oljor med hög fleromättade fetter-Chlorella minutissima har gett EPA till 39,9% av det totala lipider.
Flera studier tyder Chlorella tillskott har en positiv effekt på minskningen av dioxinhalterna i bröstmjölk och det kan också ha positiva effekter på det diande barnet genom att höja IgA-nivåer i bröstmjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar