måndag 22 december 2014

10 tips om hur du hittar lugn i en stressig värld

De flesta experter är överens att konsekvent, regelbunden exponering för buller över 85 decibel kan orsaka hörselskador - det är som ljudet av en dammsugare; Men musik på konserter och på Ipods är ofta betydligt högre. Även kortvarig exponering för höga ljud kan skada innerörat. 
Sleten och utbändt
Strässig vardag
Buller skadar sensoriska celler och nervändar i innerörat. Inledningsvis, om bullret är begränsad, är en del av skadorna reversibla. Men med tiden kan de sinnescellerna och nervändarna går förlorade, och eftersom kroppen inte är kapabel att läka allt kan skadan kan bli permanent. Vi utsätts ofta för effekterna av buller men skänker det inte mycket intresse då effekterna är osynliga, men bullerexponering har inte bara varit kopplade till hörselnedsättning, utan även ökade stressnivåer och relaterade hälsofrågor som påverkar hormoner, hjärthälsa, svår andnings och fosterutveckling. 

Här är några enkla sätt att skydda dina öron, för att behålla ditt förnuft och hålla din stress nere.

1. Var sträng gällande högtalare 
 
Tystnad
Om du har tonåringar hemma, uppmuntra dem att använda hörlurar när de lyssnar på hög musik – det är deras val att lyssna på musik även om det är hög volym, men du ska inte behöva drivas till vansinne av deras musik! Du kan också låta dem veta att om de lyssnar på ljud på 85 dB i flera timmar per dag är risken stor att de kommer att behöva en hörapparat när de blir mellan 50-60 år. 

2. Är din tv på hela tiden? 

Vi är så vana att använda TV ´n dagligen att vi inte alltid tänker på allt ljud vi utsätter oss för i bakgrunden. Stäng av den och sätt på lite lugn musik istället. 

3. Kyl och dator ljud 

Många hem och kontorsapparater såsom kylskåp, datorer och luftkonditioneringsanläggningar avger en låg hum. Utan att ens inse det så tär det energi från vårt nervsystem. Organisera ditt vardagsrum och arbetsutrymme så att du inte behöver spendera långa timmar i närheten av dessa apparater. 

4. Välj lugn musik 
När du lyssnar på musik, tycker du om den effekt det har på din stress? Varje aspekt av musiken påverkar en annan del av hjärnan - när du lyssnar på klassisk musik påverkas fler delar av hjärnan eftersom den är rik på komplex harmoni, melodi och rytm. Detta bidrar till att bygga fler hjärnanslutningar och gör att du kan hantera livet mer effektivt och minska din stress.  


5. Monolog – gör det positivt

Vi pratar med oss själva hela dagen inne i vårt huvud, men har ni märkt vilken typ av saker du säger till dig själv? Öva uppmuntrande uttalanden som: "Du är riktigt bra" och "Du förtjänar mycket beröm för att…". Självkritik är buller som vi kan vara utan! 

6. Lugna ditt upptagen sinne 
Prova medition

Har du provat meditation? Även några minuter om dagen kan att bidra till att lugna ditt upptagna sinne, och ju mer du gör det desto mer kommer du vill göra det. Den bästa frid vi kan ha är i våra egna huvuden. 

7. Gå ut i naturen 

Det finns få saker som går upp emot en promenad i skogen eller på stranden för att lugna sinnet, själen och fylla på dina inre reserver av lugn. Försök att ge dig ut i naturen några timmar lite då och då så kommer du märka vad frisk luft och skogens tystnad kan göra gott.

8. Använd ljud terapi för att hjälpa med stress 

Om du inte klarar av buller, försök Sound Therapy (ljud terapi) för att lugna dina hörselmottagningsvägar. Genom att hjälpa örat och hjärnan att reagera på lämpliga sätt kan det reducerar stressreaktioner vissa människor har för buller. 

9. Använd hörselskydd i bullriga miljöer 

Jag skyddar alltid mina öron i bullriga miljöer. När jag är på ett flygplan till Spanien, eller en rese till London där jag tycker bullret gör mig sliten. Alla människor är olika, några tycker om trafik och buller och är van med detta, men jag mår bäst när jag är i ett lugnare miljö.

Gör det till en prioritet att skydda dina öron. Få några bra öronproppar från apoteket och ha alltid med dig dem. Bullerskador kan vara kumulativa och oåterkalleligt, dina öron är oumbärliga så utsätt dem inte för onödig påfrestning.

10. Prova rytmisk andning 
 
Tystad och fred i sinnet

Den snabbaste och enklaste formen av avslappning är rytmisk andning. Om din andning är kort och skyndade så kan du lugna ner dig långsamt genom att ta långa, långsamma andetag. Andas in djups och släpp långsamt ut luften igen. Räkna långsamt till fem som du andas in och räkna sedan långsamt till fem medan du andas ut. När du andas ut långsamt, var uppmärksam på hur din kropp slappnar av naturligt. Att erkänna denna förändring kommer att hjälpa dig att slappna av ännu mer. 

Ett sista tips till en lugnare vardag. Stäng av mobilen på kvällen. Låt inte Tv`n stå på onödigt. Datorer och allt elektriskt kan påverka din hälsa negativt om du omger dig 24 t med detta. 

Sommarstuga i lugnet
Ofta förstår man inte detta för man har provat 2 veckor i en sommarstuga utan tv och Internet och utan täckning på mobilen. Jag gjorde detta ofrivilligt vid en händelse våren 2014 med fru och småbarn, och märkte att jag mådde toppen dessa veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar