måndag 26 september 2011

Kakao Nibs. (bitar) från RAW ekologisk kakao bönor


Kakao Nibs. (bitar) från RAW ekologisk kakao bönor

Varning: Att äta kakao nibs kan leda till att du har den bästa dagen EVER!


Kakao bitar är av Criollo sort, och från Peru. Criollo varianten kallas "Drottningen av kako" eftersom de producerar den högsta kvalité kakao bönor.  Criollo är den kakao som är mest sällsynt på marknaden och den anses också vara den främsta med mest smak och långa eftertoner. Den är också dyrast på grund av att den är svårodlad och ger lite frukt.


Kakao kommer från kakaoträdet som av Linné fick namnet ”Theobroma Cacao” eller ”Gudarnas föda” som det också betyder. Trädet härstammar från Amazonas djungel där de trivs i det fuktiga klimatet och helst växer i skuggan av omgivande regnskog. Kakaoträd kan hittas i ett band runt hela ekvatorn där man har det klimat som krävs. 

Criollo info:


Criollo, som betyder infödd på spanska, är den böna som betraktas som den finaste av de tre. Den står för ca 5-7% av världsproduktionen och odlas huvudsakligen i Venezuela. Det är den sort som ger små och färre frukter än de andra sorterna, och varje frukt innehåller bara ett litet antal bönor. Criollon är också den mest svårodlade av de tre sorterna och kräver omsorgsfull skötsel. Bönans stora tillgång är dess smak som är rikt blommig och fruktig med mjukt dämpad syrlighet. Tack vare sin höga kvalitet ger denna böna kakao som kallas ”Fine Grande”

Kakao nibs är fullproppade med näring
Kakaobönor innehåller över 300 kemiska enheter, något som gör de till en av de mest komplexa och näringsmässigt signifikanta födoämnena. De är en mycket bra källa till antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner och nyttiga fetter. kakao bitar innehåller bland annat svavel som är bra för hud, hår och ögon, samt betydande mängder magnesium, kalcium, järn, fosfor, kalium, krom och B-vitaminer.

Antioxidanter
Kakao innehåller mycket antioxidanter, dubbelt så mycket som rödvin och tre gånger så mycket som grönt te. Antioxidanterna i kakao bitar är lätta för kroppen att ta upp, och forskning tyder på att kakao är bra för hjärt, och kärlsystemet. Det kan vara blodtryckssänkande och tycks även bromsa nedsättning av hjärnans funktioner hos äldre personer.



Phenylethylamine
Phenylethylamine (PEA) tros fungera som signalsubstans i människors hjärna. Det finns även i stora mängder i rå kakao.

Naturens Viagra
Kakao är en bra källa till arginin, en aminosyra också känd som ”naturens viagra”. Arginin ökar blodgenomströmningen till organen.

Emotionell boost
Tryptofan är en essentiell aminosyra som blir omvandlad til serotonin i kroppen, och som finns naturligt i kakao. Ett perfekt tillskott i den dagliga kosten.

Vad gör man med Cacao Nibs?:
- kakao nibs (bitar) är mycket lätt att hälla i smoothies din protein drink och andra läckerheter.
- Du kan äta dem direkt, strö på din frukost. Lägg till en touch av kallpressad raw agavesirap och upplev njutningen av - ren äkta choklad som den ska smaka!.
- Råa kakao bitar med kallpressad raw agavesirap nektar är fantastisk.
- Ät kall eller blanda kakao bitar (cacao nibs) i örtteer med Perus extatiska livsmedel maca pulver.
- Krossa kakao bitar (cacao nibs) med en mortel och tillsätt råa glass för den bästa chokladen i världen.

Jag måste dela med er av min favoritmusli:

Mussli med naturell youghurt, hampafrön, gojibär, kakao nibs, mesquite,bipolen och sojamjölk.
Det som gör denna mussli speciell är att gojibär och kakao nibs bliver tillsammans en ren njutning!





Skapa en rå chokladkaka. Blanda följande råvaror tillsammans: Kakao bitar (cacao nibs), kallpressad raw agavesirap, maca , kokosolja , kakaosmör och cashewnötter. Häll i en form och frys.
Ät kall och uppleva sanningen om livsmedel från gudarna!

Varning: Att äta kakao nibs kan leda till att du har den bästa dagen EVER!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar